Islandija 1. del


Minilo je že precej časa odkar sem bila na res pravem potovanju, zato sem komaj čakala da »spokam kufre« in se za skoraj tri tedne odpravim odkrivat najbolj odmaknjen otok Evrope – Islandijo.

Islandija je bila na mojem seznamu krajev, ki si jih želim obiskati že kar nekaj časa, saj obožujem sever in skandinavsko kulturo.

In me je popolnoma prevzela. Lahko bi napisala 10 objav o potovanju, saj smo doživeli res veliko, ampak ne bom težila s podrobnostmi zato si spodaj lahko prebereš mojih TOP 7 dogodivščin, ki si jih bom najbolj zapomnila.

  1. Treking od Landmalannaguara do Torksmorka

Gre za eno najlepših treking poti na svetu. Hoja traja štiri dni in ni niti malo zahtevna, tako da se lahko resnično naužiješ vse lepote, ki jo ponuja narava, medtem ko se počasi premikaš skozi odštekano pokrajino.

Narava ti res vzame sapo, saj se pokrajina nenehno spreminja. Doživiš vse od snega, mehaovja, jezera, rek, ravnine, hribčkov in dobiš občutek, kot da se potepaš po deželei iz filma Gospodar Prstanov.

Tako kot narava, se spreminja tudi vreme. Zbudiš se lahko v popolnoma sončen dan z 20 stopnijami, zvečer pa te že čaka megla in deževno vreme.

Na poti moraš večkrat sezuti obuvala in reke prečkati bosih nog (prava šok terapija, saj je voda še bolj mrzla, kot naša Soča).

Zanimivo je, da ni nobenih divjih živali, na koncu treka smo sicer srečali ptiča, ampak drugače so povsod samo skale, pesek, voda in mah. Zelo zanimiva izkušnja, štiri dni popolne tišine.

Nasvet za vse bodoče popotnike: ne spati v šotoru. Sama sicer obožujem kampiranje in bi normalno z veseljem spala v šotoru, ampak na tem treku sem bila zelo vesela, da smo imeli rezervirano spanje v kočah. Zakaj? Ker je vreme res lahko noro, eno noč smo imeli kar hudo nevihto in tistim, ki so spali v šotorih se ni prav dobro godilo. Poleg tega ni tušev, samo zunanja stranišča, v kabinah pa ne prodajajo ničesar, saj so namenjena samo spanju.

 

2. Vožnja po odmaknjenih poteh

Islandijo najlažje odkrivaš tako, da najemeš avto na štirikolesni pogon, saj skozi deželo poteka samo ena glavna asfaltirana cesta in bolj odmaknjeni kraji so dostopni samo preko makedamskih, kamnitih cest in rek.

Ja rek. Določeni kraji so dostopni tako, da moraš z avtomobilo prečkat reko. Sama zelo rada vozim in prečkat reko se mi je zdelo zelo zabavno. Tudi sicer je bila vožnja po odmaknjenih potek na čase kot rally tako, da je bilo za nas, ki radi vozimo, kar zabavno.

Na sploh je bila vožnja zanimiva že zaradi same pokrajine, saj na ta način najlažje odkriješ vse, kar Islandija ponuja in doživiš raznovrstnost njene pokrajine.

Processed with VSCO with a6 preset

3. Opazovanje kitov

Obožujem živali in opazovanje kitov je bila že dolgo moja velika želja.

Kiti so se mi že od nekdaj zdeli nekaj posebnega, tako mogočni, ampak po drugi strani nežni in mirni.

Moja najljubša kita sta sicer Sinji in Orka, ampak sem bila čisto navdušena že nad Minka in Grbavci, ki smo jih videli na našem kratkem izletu z ladjico v zalivu Husavika.

Opazovanje živali v njihovem naravnem okolju je res nekaj posebnega, kar oblije te ena takšna otroška navdušenost, ko vidiš kako kit počasi »pomaha« z repom in se potopi v globine. Kurja polt te oblije po celem telesu.

Na sploh je vožnja z ladjico v zalivu Husavik čudovita izkušnja, saj poleg kitov opaziš Puffine (tiste ptičke, ki spominjajo na mešanico med pingvinom in papigo) kako se lovijo nad vodo, obenem pa imaš pogled na čudovite gore v ozadju s slapovi, ki padajo v morje.

Na koncu ti prijazni vodiči pripravijo še vročo čokoladu in tradicionalno pecivo (podobno našim »miškam«) in te s tem dokonočno »kupijo«, da ti izlet ostane v res čudovitem spominu.

Izkušnja je bila res čudovita, kljub temu mi je še vedno ostala želja po opazovanju Ork in Sinjih kitov, nekje bolj na odprtem, brez gruče turistov…(sanje pač..)…

Ker sem velika ljubiteljica živali me je opazovanje kitov spomnilo na njihovo ogroženost. Morja in oceani so namreč vedno bolj onesnaženi in tako manj prijazni do teh čudovitih živali. Resnično bi moralo človeštvo manj misliti zgolj na lastne potrebe in poskrbeti, da svet ne izgubi tega čudovitega, pisanega živalskega sveta.

Nasvet: oglej si dokumentarni film »Racing Extinction«, da vidiš o čem govorim…

4. Slapovi

Ena izmed značilnosti Islandije so tudi nešteti slapovi. Slapovi so mi bili od nekdaj všeč. Mislim, da je nekaj mogočnega in veličastnega v padanju vode, da ti občutek majhnosti in ranljivosti….

Težko bi rekla kateri mi je bil najljubši, saj je vsak izmed nih drugačen in ima nekaj posebnega. Ampak vseeno mislim, da je name največji vtis naredit Dettifoss. Gre za najbolj pretočen slap v Evrope in res vzbuja vtis magičnosti in mogočnosti.

Najbolj zabaven pa je predvsem Seljalandsfoss, ki sicer na prvi pogled zgleda manjši, ampak saj veste »strup je v majhnih flaškah«…fin je predvsem zato, ker se lahko sprehodiš za njim in opazuješ padanje vode iz notranjosti slapu.

Slapovi na Islandiji so čudoviti tudi zato, ker se poleg njih velikokrat prikaže čudovita mavrica, ki je pri nakaterih tako blizu, da dobiš občutek, da se je lahko dotakneš…(no zaklada nisem našla, ampak je bil že sam pogled dovolj zlat).

5. Vožnja med ledom

Islandija je med drugim tudi dežela ledenikov. Največji med njimi je Vatnajökull in del njega je tudi laguna, Jokulsarlon, kjer se lahko s t.i. »James Bond vozilom«  (gre za ladjo s kolesi) zapelješ med ledenimi kockami.

Ledene gore so res čudovitih barv, vmes pa lahko od daleč (če imaš srečo) opaziš tudi kakšnega tjulna.

Blizu lagune je tudi plaža s črnim peskom (na sliki pesek izpade bolj siv, v živo izgleda čisto črn), kjer se ledene skale zlivajo v morje. Pogled je res dih jemajoč.

Mimogrede: obožujem plaže s črnim peskom. Mislim, da je to ena najlepših vrst plaže na svetu. Najbolj znana na Islandiji je plaža Vik, ampak na žalost je za turista zaprto, da se spustiš popolnoma do vode, tako da jo lahko opazuješ s klifov (še vedno čudoviti pogledi). Kljub temu je za tolažbo zraven dolga plaža s črnim peskom na katero se lahko zapelješ, ampak je mi nismo obiskali.

6. Spontan obisk koncerta Ludovica Einaudia v Harpi

V Reykjaviku se nahaja velika, moderna koncertna dvorana poimenovana Harpa. Leži poleg pristanišča in je arhitekturno zelo zanimiva in že sama po sebi vredna ogleda.

In ker so spontane stvari ponavadi najboljše in ker je treba kdaj pa kdaj stopit iz svojega običajnega kroga zanimanj in aktivnosti sem se odločila, da grem prvič na klasični koncert.

Ker drugače nisem niti malo fanica klasiščne glasbe, ampak sem se pustila prepričat, da grem vseeno poslušat koncert skladatelja Ludovica Einaudia (tisti, ki je napisal skladbo za francoski film Prijatelja).

In….moram priznat, da sem bila navdušena. Res se me je glasba dotaknila in priznam, da sem bila bila na koncu čisto ganjena in navdušena. Koncert v živo je popolnoma nekaj drugega, kot poslušanje klasične glasbe na posnetku.

Njegova glasba je mogočna in udarna in popolnoma paše k nori Islandski pokrajini.

Tukaj lahko poslušaš njegovo najbolj znano skladbo.

p.s. ker sem bila očitno na Isladniji predvsem zaradi narave s sabo nisem imela nobenih lepših oblačil, tako sem šla na koncer v strganih kavbojkah, all starkah in anoraku (lol). Ne ravno outfit za klasični koncert.

Kaj sem se naučila iz te izkušnje: vedno ko potujemo je fino početi kar se da veliko čim bolj razčličnih stvar, da resnično začutiš vse, kar ti določen kraj ponuja (naravo, kulturo, kulinariko, etc.).

7. Luštni kotički Reykjavika

Ko potujem rada obiščem posebne kotičke, ki so drugačni od tistih doma in ki ti lahko dajo nov navdih, ideje in izkušnje.

Tkaj so 4 kraji, ki so se mi zdeli najbolj zanimivi in ki sem jih večkrat obiskala…

  • Kex hostel

Najboljši hostel v mestu. Mi smo sicer spali drugje, ampak smo se nekajkrat tam ustavili na pijači. Ima zanimivo notranjo opremo, izgleda kot staro skladišče v kakšnem ameriškem pristanišču…

Meni je bil všeč predvsem zaradi mednarodnega okolja, saj tam sečaš ljudi iz vsepovsod, v ponudbi imajo tudi hrano, ki glede na Islandske cene ni tako draga, ob večerih pa občasno igra tudi živa glasba…

  • Božična trgovina

Nora sem na božič in vsako leto praznujem na veliko. In ko sem opazila trgovino posvečeno izključno božiču si lahko predstavljete moje zvrhano mero navdušenja…bila je ljubezen na prvi pogled…

Trgovinica ponuja vse, kar je v povezavi z božičem (vem, da je poletje ampak vseeno, res je top….). kupiš lahko božične knjige, Islandske zgodbe o trolih in vilincih, najrazličnejše božične okraske, prigrizke, nogavice, itd.

Edina slaba stran so cene. Vse je zeloooo drago. Ampak že samo sprehajanje po trgovinici je dovolj, da dobiš občutek, da si obiskal pravo božičkovo domovanje.

Res je kot v pravljici….:)

  • Juice Bar

Sredi glavne ulice v Reykjaviku stoji vijolčno-rozna hiša v kateri se nahaja juice bar. Seveda imamo tudi pri nas veliko juice in smoothie ponudbe, ampak nobena ni niti približek te tukaj. Že sama notranja oprema je zelo zanimiva (na žalost je nisem fotografirala, ups, bila sem preveč zaposlena z opazovanjem). Notranjost je tipično skandinavsko minimalistično opremljena. Sadje leži po celotnem prostoru v lesenih gajbicah, tako da cel prostor preplavlja vonj po svežih pomarančah, ananasu, jabolkih, jagodičevju, bananah, etc. Tudi vse ostale sestavine so popolnoma sveže in naravne.

Edina negativna plat so ponovno cene, saj se gibljejo od 10 EUR dalje.

 

  • Knjigarna in kavarna Penninn/Eymundson Book

Obožujem to trgovino/kavarnico. Ne vem zakaj nimamo česa podobnega pri nas…

Gre preprosto za knjigarno, ki je obenem tudi kavarna. Tako lahko uživaš v svoji jutrnaji kavi ali čaju (lahko si vzameš tudi kakšnen muffin ali jogurt z granolo) obdan s knjigami, ki jih lahko brez problema vzameš s polic in jih prebiraš.

Imajo velik nabor knjih domačih in tujih avtorjev, ki so na voljo v večih jezikih. Tako tudi vse knjige domačih avtorjev ponujajo tudi v tujih jezikih (angleščini, italijanščini, španščini, nemščini, francoščini,,,) in s tem spodbudijo turiste, da kupijo literaturo islandskih avtorjev (sama sem kupila njihove pravljice o Trolih – večni otrok).

Res fin prostor, kjer lahko zapolniš čas ob deževnih trenutkih islandskega vremena.

.

Ok, pravkar sem ugotovila, da je tale objava res zeloooo dolga…zato bom na tej točki zaključila in prišparala nekaj zanimivosti za naslednjo objavo (se potrudim, da jo spišem do srede).

.

Naslednjič tako nekaj o tem, kar nisem počela na Islandiji, pa bi si želela, kaj mi ni bilo tako zelo všeč in nekaj zanimivosti o Islandiji in Islandcih, ki jih morda še ne veš…

.

Prijeten začetek tedna vam želim,

pozdravček,

Kaja

  • 31. 07. 2017

SORODNE OBJAVE

Storžič
September 20, 2020
30 stvari, ki sem se jih naučila v svojih 30. letih
December 30, 2019
ALI IMAŠ LAHKO V ŽIVLJENJU VSE?
November 15, 2019
Vikend v danski prestolnici
October 30, 2018
Počitnikovanje
August 23, 2018
ZGODBA O HRIBIH
July 29, 2018
Družinske zadeve
March 19, 2018
Izpoved
December 11, 2017
Čarobna Pita
November 09, 2017