Psihologija oblačenja


Blogi, družbena omrežja, trgovine, revije, ulica, …

Moda in oblačila nam sledita na vsakem koraku.

Modna industrija je ena največjih na svetu. Za modo zapravljamo denar in čas, se o njen pogovarjamo, razmišljamo in jo opazujemo.

Toda zakaj je tako pomembna? Zakaj smo ženske, pa vedno bolj tudi moški, tako »obsedene« z modo? Zakaj si želimo »walk in« omar? Zakaj svoje prihranke zapravljamo za dizajnerske kose oblačil? Zakaj razmišljamo toliko o tem kaj bomo oblekle preden se odpravimo od doma?

Ne vem točno zakaj, ampak sama sem že od malega oboževala oblačila. Ko sem bila še zelo majhen »pamž« sem se lahko preobleka tudi po 10krat na dan in kombinirale vse možne kose, ki so mi prišli pod roke. Ko me je pazila babica sva s sestrično brskali po njeni omari in se krancljale z njenim zlatim nakitom, velikimi klobuki in okrog tacali v zelo prevelikih čevljih s peto. Ko sem bila stara 2 leti sem sredi poletja okrog hodila z debelo bundo. Ko sem bila stara 8 sem šla na morju na promenado z dvema različnima nogavicama zategnjenima čez kolena (kot Pika Nogavička, samo da je bil moj en bele barve in veliko krajši od drugega), samo zato, ker sem hotela biti »moderna«, »kul«, »izstopati«,…

Igranje z oblačili je bila tako že od nekdaj moja strast.

Ne vem mogoče je to povezano tudi z mojo veliko radovednostjo. Vedno me namreč zanima zakaj so stvari take kot so.

Zato sem želela ugotoviti zakaj so nam moda, oblačila in stil tako pomembni?

Najprej moramo razločiti med modo in stilom.

Na kratko, stil je način s katerim sami sebe pokažemo svetu. Kar pomeni, da izberemo določene kose oblačil, kombinacije, modne dodatke, preko katerih izražamo svojo identiteto. Je odraz naših interesov, prepričanj, vrednost, kulture.

Stil je način komunikacije pri kateri ne potrebujemo besed. Daje nam kreativnost, omogoči nam, da razkrijemo del svoje osebnosti in nam dovoljuje, da se malo poigramo s svojim samo-izražanjem.

Medtem, ko je stil del naše notranjosti, tega kar smo, je moda na drugi strani nekaj zunanjega. Moda so trendi, je tisto, kar je množično sprejeto kot najbolj všečno in zaželeno. Moda nam je podana od zunaj, ustvarja jo modna industrija, njena ključna lastnost pa je, da se nenehno spreminja.

Na modo lahko gledamo kot na umetnost s pomočjo katere lahko izberemo svoj stil. Moda nam tako ponudi možnosti, mi pa jo lahko izberemo, da kreiramo svoj lasten oseben stil preko katerega predstavljamo sami sebe.

Veliko raziskav kaže na velik vpliv, ki ga imata moda in stil na več aspektov našega življenja.

Vsi smo že slišali izrek: »Dress to impress« – »Obleči se, da narediš vtis«. In zgleda, da ne gre le za popularen izrek, ampak je v njem kar nekaj resnice.

Ljudje namreč strmimo k temu, da se oblačimo na določen način predvsem zato, da naredimo vtis na druge.

Saj vsi vemo, da močno premislimo kaj bomo obleki na razgovor za novo službo, da punce rade obujemo visoke pete, da delujemo višje in tako hitreje privabimo poglede in da nam nov par kavbojk lahko dvigne razpoloženje in poveča samozavest.

To, da bi radi naredili vtis na druge gre skupaj z dejstvom, da zunanji videz igra ključno vlogo pri prvem vtisu. Nemalo raziskav je dokazalo pomen prvega vtisa. Čeprav je le-ta nemalokrat lahko popolnoma napačen, ljudje avtomatsko sklepamo in ustvarimo mnenje o določeni osebi na podlagi prvega vtisa.

Poleg tega oblačila vplivajo tudi na to kako vidimo sami sebe, kako se počutimo in kako obnašamo…

Na spodnji sliki so našteta nekatera zanimiva dejstva o psihologiji mode, oblačenja in stila:

Vir: Kren J. Pine: Mind what you wear  – The Psychology of Fashion

Oblačila imajo tako kar velik vpliv na to kako sami sebe vidimo, kako se počutimo in kako nas vidijo in se do nas obnašajo drugi.

Naš izgled seveda ni niti približno najbolj pomembna stvar v našem življenju in še vedno verjamem, da nikoli ne smemo človeka soditi na podlagi zunanjosti…toda…obenem verjamem, da je stil način s katerim sami sebe izražamo, predstavlja našo osebnost, naše interese, vrednote, način razmišljanja, itd.

Moda je umetnost, ki nas lahko navdihuje in nam pomaga, da najdemo najboljši način kako izraziti sami sebe. Toda nima smisla, da brezglavo sledimo množici, važno je, da najdemo način s katerim svetu pokažemo kdo resnično smo.

Stil je kot naša lastna umetnina, pokaže kdo smo brez da bi nam bilo treba karkoli povedati

.

.

.

Pozdravček,

Kaja

  • 25. 05. 2017

SORODNE OBJAVE

Storžič
September 20, 2020
Družbena omrežja – Kaj in zakaj delimo?
August 31, 2020
30 stvari, ki sem se jih naučila v svojih 30. letih
December 30, 2019
Vikend v danski prestolnici
October 30, 2018
Počitnikovanje
August 23, 2018
ZGODBA O HRIBIH
July 29, 2018
Družinske zadeve
March 19, 2018
Izpoved
December 11, 2017
Žensko telo – ideja o idealu
November 13, 2017