Oh to iskanje sreče


Ljudje na splošno po mojem mnenju premalo delamo na svoji psihi. Prepričani smo, da je naša sreča odvisna od določenega dogodka oziroma situacije v kateri se znajdemo. Na primer: ko dobim povišico v službi takrat bom srečna, srečna bom, ko bom našla ljubezen, srečna bom, ko bom končala faks. Te dogodki vsekakor pripeljejo do občutka sreče, a nam redko sami po sebi dajo dolgotrajno notranje zadovoljstvo. Takoj ko nekaj dosežemo smo namreč navadno že v iskanju novih ciljev, novih »stvari«, ki nas bodo privedle do sreče.

Kar sem se jaz naučila je, da sreča in zadovoljstvo nista nekaj, kar dobimo, ampak se ju lahko naučimo. Vsi si želimo biti v življenju srečni in zadovoljni, vsak izmed nas srečo občuti in dojema na različne načine,  vsekakor pa je sreča povezana z našo odločitvijo, da bi radi bili srečni. Toda resničnega občutka sreče in zadovoljstva ne moremo doseči le z odločitvijo, ampak je zato potreben trening. Tako kot pri športu in učenju, za vsako novo veščino v življenju je potreben čas in vaja. Enako je z učenjem občutka sreče, zadovoljstva in uživanja v življenju.

Prepričana sem, da se vsak lahko nauči občutka sreče, pa to seveda ne pomeni, da morate prebrat nešteto knjig in se o čem učiti kot v šoli. Gre za to kako dojemamo življenje in vse kar se okrog nas dogaja. Gre za to kako gledamo na svet in kako dojemamo in sprejemamo situacije, ki nam pridejo v življenju nasproti.

Tudi sama se še učim in vsekakor zase ne morem reči, da znam vsak dan občutit srečo in zadovoljstvo. Včasih pridejo dnevi, tedni, so bili že meseci, ko sem »zašla« iz tega občutka uživanja in zadovoljstva. Svet je poln zunanjih pritiskov in negativizma, zato je včasih biti pozitiven in v vsem videti dobro, presneto težko. Ampak kjer je volja, je moč pravijo! Tako, da se vsak dan sproti trudim in učim kako občutiti srečo, zadovoljstvo in uživati v vsem, kar mi prinaša življenje.

Včasih to niti ni tako preprosto, zato imam na zalogi kar nekaj vaj in tehnik, ki mi pomagajo, da dobim občutek sreče in zadovoljstva.


Tako si na primer vsak večer pred spanjem skušam vzeti par minutk časa in se spomniti vseh lepih trenutkov, ki so mi tisti dan narisali nasmeh na obraz. Napišem si jih na list papirja ali pa kar v glavi preletim vse lepo, kar se mi je tisti dan zgodilo. Včasih je to že samo zelo dobro kosilo, ki sem si ga sama pripravila ali pa dolg sprehod v čudovitem, sončnem vremenu. To mi pomaga, da se skušam osredotočit na vse pozitivne stvari v mojem življenju in ne razmišljati preveč o tistih manj prijetnih, ki mi povzročajo slabe občutke in zaskrbljenost.


Seveda se nemalokrat znajdem tudi v vrtincu negativnih občutkov in slabih misli, toda vsak dan se trudim, da pozornost posvetim tistemu, kar me navdihuje, osrečuje in mi vzbuja prijetne občutke. Negativne misli in slabe občutke pa skušam poslati nekam daleč, daleč stran.

Na zalogi imam še kar nekaj drugih vaj in tehnik, saj mi v različnih trenutkih pomagajo drugi načini, ki jih bom z vami z veseljem delila v eni od prihajajočih objav.

Za konec pa samo še majčken nasvet: “Delaj tisto, kar te veseli,  bodi z ljudmi, ki te osrečujejo in se predvsem veliko in polno smej”.

Pozdravček, 

Kaja

.

.

.

.

.

p.s.  tudi v mojem  brezplačnem priročniku “Dober danes in boljši jutri” najdeš nekaj trikov in vaj s katerimi lahko povečaš tako občutek zadovoljstva, kot tudi povečaš svojo samopodobo in samozavest.

  • 23. 03. 2017

SORODNE OBJAVE

Storžič
September 20, 2020
30 stvari, ki sem se jih naučila v svojih 30. letih
December 30, 2019
ALI IMAŠ LAHKO V ŽIVLJENJU VSE?
November 15, 2019
Vikend v danski prestolnici
October 30, 2018
Počitnikovanje
August 23, 2018
ZGODBA O HRIBIH
July 29, 2018
Družinske zadeve
March 19, 2018
Izpoved
December 11, 2017
Žensko telo – ideja o idealu
November 13, 2017