Bodimo ponosni nase


Najbolj srečni smo takrat, ko se naučimo imeti radi sami sebe, predvsem biti ponosni in zadovoljni sami s sabo, imeti se radi kot celoto, skupaj z vsemi pomanjkljivostmi in napakami. Večina izmed nas veliko lažje našteje svoje pomanjkljivosti, kot pa svoje sposobnosti in vrline. S tem pa si samo onemogočamo občutje sreče in si obenem oviramo pot do uresničevanja drugih življenjskih ciljev.

Zakaj je tako pomembno, da se imamo radi in da se zavedamo svojih pozitivnih lastnosti?

  • Zadovoljstvo s samim seboj nam vliva samozavest na vsakodnevni bazi.
  • Zadovoljstvo s samim seboj nam da samopotrditev, da smo v nečem dobri, da smo nekaj že dosegli, da smo »kul«, kar nam omogoča lažje soočanje z vsakodnevnimi ovirami.
  • Zadovoljstvo s samim seboj nam omogoča boljše odnose z drugimi, saj ne občutimo zavisti, ljubosumja, obenem pa smo tudi bolj odprti za vzpostavljanje novih odnosov.
  • Zadovoljstvo s samim seboj nam omogoča lažje soočanje s problemi, saj z zavedanjem svojih prednosti lažje premagujemo ovire.

Ok, jasno nam je, da moramo biti s sabo zadovoljni, ampak stvari je seveda lažje reči kot pa jih dejansko narediti.  Kako se torej pripravimo do tega, da smo sami sebi všeč?

Moj nasvet je, da si na list papirja napišete 20! (ja 20) stvari, ki so vam pri sebi všeč. Lahko gre za zunanjo podobo, osebnostne karakteristike, življenjske dosežke, oziroma karkoli na kar ste pri sebi ponosni. Če se vam zatakne lahko za pomoč prosite koga od bližnjih, saj oni včasih vidijo kaj, kar mi pri sebi sploh ne opazimo. Nato si list shranite nekam, kjer ga boste imeli vedno pri roki (v denarnico, zvezek, torbico, okensko polico) in si ga preberite najmanj enkrat dnevno, najboljše zjutraj! Tako se boste že takoj napolnili s pozitivno energijo, bolj boste samozavestni in dan boste začeli pozitivno naravnani, s samozaupanjem in veseljem do dneva, ki je pred vami.

»Ljubiti sam sebe je začetek romance za celo življenje« – Oscar Wilde

 

Za pomoč še moja (sicer skrajšana) verzija mojega seznama »na kaj sem pri sebi ponosna«

 

 

p.s. kot vidite, so nekatere stvari čisto mali uspehi, na katere včasih čisto pozabim, oziroma so tako mali, da se ne zavedam, da bi bila lahko zaradi njih zadovoljna oziroma ponosna. Ta seznam mi zato pomaga, da se vsak dan spomnim na dobre stvari, ki sme jih že dosegla in naredila oziroma, ki so del mene in zaradi katerih sem takšna kot sem.

Poskusite, na dan vam vzame samo par minut, na vaše življenje pa ima lahko močan učinek!

 

Pozdravček, 

Kaja

.

.

.

.

.

Zadovoljstvo s seboj seveda lahko dosežemo na več načinov, nekaj trikov najdete tudi v mojem priročniku “Dober danes in boljši jutri”, kjer vas čaka nabor zanimivih vaj, ki vam polepšajo dan in vlijejo samozavest.

  • 03. 03. 2017

SORODNE OBJAVE

Storžič
September 20, 2020
30 stvari, ki sem se jih naučila v svojih 30. letih
December 30, 2019
ALI IMAŠ LAHKO V ŽIVLJENJU VSE?
November 15, 2019
Vikend v danski prestolnici
October 30, 2018
Počitnikovanje
August 23, 2018
ZGODBA O HRIBIH
July 29, 2018
Družinske zadeve
March 19, 2018
Izpoved
December 11, 2017
Žensko telo – ideja o idealu
November 13, 2017